Bureau Trinitas heeft al meer dan 15 jaar ervaring met complexe echtscheidingen en de gevolgen daarvan voor alle betrokkenen. We maken gebruik van verschillende methodieken en kijken welke het beste bij u en uw ex-partner en uw kind(eren) passen, op basis van de hulpvraag. Bij het samenstellen van een plan op maat kan er bijv. gebruik gemaakt worden van onderstaande (erkende) methodieken:
Schipaanpak
De methode Schip-aanpak, is een therapeutische methode die ontwikkeld is voor het werken met (echt)paren die geconfronteerd worden met relatieproblemen. Deze aanpak helpt (echt)paren om hun relatieproblemen systematisch te onderzoeken en aan te pakken. De methode wordt vaak gebruikt
bij relatietherapie en is gebaseerd op een aantal kernprincipes en stappen. Herstel van communicatie tussen (echt)paren, inzicht in de patronen binnen deze relatie, het herstellen van de emotionele band en het ontwikkelen van praktische strategieën en oplossingen voor specifieke problemen die het (echt) paar ervaart.
ONS – Ouderschap na scheiding
De methode “Ouderschap na Scheiding” richt zich op het ondersteunen en begeleiden van ouders die na hun scheiding samen verantwoordelijk blijven voor de opvoeding van hun kinderen. Het doel is om de communicatie en samenwerking tussen de ouders te verbeteren, zodat zij gezamenlijk in het belang van hun kinderen kunnen handelen. Deze methode benadrukt het belang van co-ouderschap en biedt praktische tools en begeleiding om dit te realiseren. Het is een kindgerichte benadering waarbij het welzijn van de kinderen centraal staat. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen de ouders, zodat zij effectief kunnen samenwerken en conflicten kunnen minimaliseren. Ouders leren strategieën om conflicten op een constructieve manier op te lossen.
Kies voor het kind
De methode “Kies voor het Kind” is een programma ontwikkeld om kinderen te ondersteunen tijdens en na een scheiding van hun ouders. Het doel is om kinderen een stem te geven en hen te helpen omgaan met de veranderingen en emoties die gepaard gaan met de scheiding. De methode richt zich op het welzijn van het kind en biedt een gestructureerde aanpak om hen te begeleiden. De methode plaatst het kind centraal en richt zich op hun behoeften, gevoelens en ervaringen. Het doel is om kinderen te laten merken dat hun gevoelens belangrijk zijn en dat er naar hen geluisterd wordt. Door middel van gesprekken en activiteiten helpt de methode kinderen hun veerkracht te vergroten, zodat ze beter om kunnen gaan met de veranderingen in hun leven. Hoewel de methode zich richt op het kind, worden ouders ook betrokken om hen te helpen begrijpen wat hun kind doormaakt en hoe zij hen het beste kunnen ondersteunen.
Parallel Solo Ouderschap
De methode “Parallel Solo Ouderschap” is een aanpak voor gescheiden ouders die niet in staat
zijn om samen te werken of te communiceren zonder conflict. Er is sprake van een blijvend hoog conflict en gebleken is dat de interventies die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking tussen ouders, niet werken. Bij zulke situaties is het passend om de focus te gaan verleggen naar het eigen ouderschap. Hier kan Parallel Solo Ouderschap uitkomst bieden. Bij Parallel Solo Ouderschap verschuift de focus van samenwerking zich naar de focus op het eigen ouderschap en de eigen ouder- kind relatie. Ouders gaan aan de slag met een eigen hulpverlener. Indien beide ouders een traject Parallel Solo Ouderschap volgen, vindt er geen onderling overleg plaats tussen de hulpverleners van ouders. Dit ter ondersteuning op de focus van het eigen proces.